“BVD betrokken bij bomaanslag Radio Northsea International”

15.06.2018 – Even een klein uitstapje naar niet-jingle-nieuws. De Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD was in 1971 betrokken bij de bomaanslag op zeezender Radio Northsea International, RNI. Dat stellen 2 scholieren, Robin Wormhout (17) en Ilja Lieshout (16) van het 4e Gymnasium in Amsterdam, in een filmwerkstuk. De boomaanslag op het schip de Mebo II op zaterdag 15 mei 1971 zou in opdracht van Radio Veronica zijn gepleegd in opdracht of met medewerking van de BVD. De scholieren hebben de zoon gesproken van een man die destijds hoofd contraspionage van de BVD was. Die heeft verteld dat de BVD invloed had op de bomaanslag. “De oprichters van RNI Meister en Bollier hadden relaties met communistische landen, en de BVD vond dat verdacht”, vertelt 1 van de 2 in het NPO Radio 1 journaal van deze ochtend. “De BVD vond dat schip heel erg verdacht, met name die sterkte zender”, gaat hij verder. “Ze lagen op een punt in zee waar allerlei telefoonlijnen elkaar kruisten.” Het lijkt er daarmee volgens de film op dat de BVD Radio Veronica heeft ingezet om het schip binnen te halen.
Er gingen al langer geruchten dat de BVD betrokken was bij de aanslag. De toenmalige Veronica-directeur Bull Verweij en Veronica-aandeelhouder Norbert Jurgens hebben in de gevangenis gezeten, omdat zij de opdracht aan 3 duikers hadden verstrekt de klus te klaren.
Vandaag, vrijdag 15 juni 2018 om 15.00 uur is de documentaire ‘May Day’ vertoond in de bioscoop FC-Hyena in Amsterdam-Noord.
HIER kun je luisteren naar het gesprek op NPO Radio 1 dat presentator Jurgen van den Berg vanmorgen had met Robin Wormhout en Ilja Lieshout, te horen vanaf 50:30.