Een jingle over … Joop den Uyl

voorkantachterkant29.11.2017 – Dit wordt een artikel voor de echte die-hards. Voor de fans van Felix Meurders en zijn ‘Meurders Methode’, rond 1974 in de nacht van woensdag op donderdag tussen 02.00 en 07.00 uur op Hilversum 3. Het uur tussen 2 en 3 bestond steevast uit platen van één artiest: Pink Floyd, The Who, Donovan, The Doors, dat werk.
Henk van Montfoort - foto ANP, Beeld en GeluidHet blok tussen 03.00 en 07.00 uur bevatte naast telefoongesprekken met nachtwerkers en nachtbrakers ook een aantal vaste rubrieken. Eén ervan was een groet aan de toenmalige premier Joop den Uyl en zijn vrouw Liesbeth. Dat gebeurde steevast rond kwart voor zes, als Felix de geleverde kranten met de lezers doornam, en tegelijk de premier op de hoogte bracht van het laatste wereldnieuws. Steevast eindigde dat blokje met het eindje van een plaat van Henk van Montfoort (rechts, foto ANP / Beeld & Geluid), destijds populair als presentator en cabaretier in zowel Nederland als België. De titel: “Op de hele wereld is geen Uyl te koop…”. Het betrof een remake van de uitvoering van de ook alweer socialistische cabaretier en tekstschrijver Jaap van de Merwe uit – natuurlijk – Rotterdam. En daarmee hoort het vinylplaatje van Van Montfoort (overleden in 2002 te Brasschaat) definitief thuis in het grote jingleboek. Luister maar.
De tekst: “Op de hele wereld is geen Uyl te koop zo mooi als onze Joop. Wil je’m aaien? Oké! Geef je stem dan mag je mee. In het Katshuis op de thee.”  En dan laten we ook niet onvermeld dat het Catshuis volgens ons toch echt met een C moet worden geschreven.