Hans Vermeulen en Miss Shellina in Ferwert

siep jellema

thumbnail_FotoJellema225.11.2017 – De dood van Hans Vermeulen blijft voor reacties zorgen, en terecht natuurlijk, want hij was een topper in de vaderlandse muziek. Het Shellina plaatje dat Shell in 1973 uitbracht was één van de betere in de soort. We kregen een mailtje van Siep Jellema uit Ferwerd (of Ferwert, met een t, het hangt er maar net vanaf of je Nederlands of Fries spreekt). “Wij verkochten in de jaren ‘60 en ‘70 ook Shellina benzine en Shell maakte daar leuke reclame voor. Bij de pomphouders kwam zelfs een Miss Shellina langs”. Siep staat op de foto arm in arm met Miss Shellina en aan de pomp zelf staat broer Hette. “We vonden dit natuurlijk prachtig!” Siep zag Hans Vermeulen één keer in  het echt, schrijft hij, “Bij een optreden van Radio 2 (eind jaren negentig) in Utrecht. Een live optreden van zo’n muzikant is toch fantastisch?!” De Shellina bij Jellema is op enig moment vervangen door diesel – en de pompen waren tot oktober dit jaar nog in gebruik, wat een hele prestatie is aan de krimp-randen van het Friese land. Hieronder nog maar eens het Shellina lied, dan – voor velen destijds de song die stond voor vrijheid en de nieuwe actieradius van de brommer. Wat zou er van Miss Shellina geworden zijn?