Dick Hamilton: thuis jingles maken

Heller - Dick Hamilton studio Holllywood 001
Dick Hamilton in 1976 in zijn studio aan huis (Foto Ron Harris).
Heller - Dick Hamilton studio Holllywood 2013 003
Dick Hamilton 2013 (foto Ron Harris)
Heller - Dick Hamilton 412 S Mccadden Pl Los Angeles, CA 002
Z’n huis aan de 412 South Mccadden Place in Los Angeles (Foto Google Streetview 2016)

10.02.2017 – Hij had een echokamer in de kelder en een studio aan huis in Hollywood. En daar maakte Dick Hamilton ongelofelijk mooie jingles. Voor Hugh Heller, maar ook voor jinglebedrijf TM in Dallas (de You campaign is van hem). Ron Harris van TM zette op zijn Facebookpagina’s een paar prachtige foto’s van deze wizzard in jingles, hij bezocht hem in 1976 aan huis in zo’n dure buitenwijk aan de westcoast en nogmaals in 2013, toen Hamilton net van LA naar FLA verhuisde, naar Florida dus. Hamilton was een echte éénpitter, die de meeste muziek zelf speelde en op elk instrument wel uit de voeten kon. Als zangers gebruikte hij steevast de groep van Ron Hicklin, hier gefotografeerd in zijn huis aan de 412 S. McCadden Place in Hollywood met Hicklin (snor!) in het midden. Dick Hamilton had een van de eerste synthesizers die Robert Moog had gefabriceerd en gebruikte het instrument precies goed, als aanvulling niet als overheerser in de jingles die hij ermee maakte. Op het instrument werd het riedeltje gemaakt van de jingle ‘Nieuw-w-w-w”, nog een steeds een klassieker in jingle-land. Zijn apparatuur was rudimentair: een 1 inch taperecorder en een lullig mengpaneeltje met 12 schuiven. Lees er meer over bij Ron Harris. Maar zoals we al zo vaak ontdekten in jingleland: het gaat om het talent, niet om de spullen. Jingle-leider PAMS zat bijvoorbeeld jaren in een gebouwtje dat schraal afstak tegen de eerste de beste basisschool in Nederland. Wij beschouwen Hamilton als éen van de grootste talenten ooit in de jinglemakerij. Bepaal dat zelf, door te luisteren naar de jingles die hij maakte voor WIBC, voor KVIL Dallas en voor WTAE, een jingle die Hamilton voor TM maakte. Bij veel van de Ron Hicklin producties voor TM was hij eveneens betrokken. Leuke jingledemo horen die TM van hun werk maakte? Luister HIER.

Heller - Dick Hamilton studio Holllywood 006
John en Ton Bahler, Ron Hicklin, Jackie Ward en Sally Stevens bespreken de zangpartituur (Foto Ron Harris)