Componist van beroemde TV-tunes overleden

Rutger Hauer als Floris (1968)
Rutger Hauer als Floris (1968)
Jan Stoeckart en zijn vrouw Fie - foto Studio Kastermans
Jan Stoeckart en zijn vrouw Fie – foto Studio Kastermans

19.01.2017 – Hij schreef de tune voor TV-programma’s als Floris, het Simplisties Verbond, Okkie Trooy, voor Monty Python and the Holy Grail en voor de Britse televisieserie Van der Valk. Jan Stoeckart. Hij overleed afgelopen vrijdag 13 januari op 89-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum.
Jan Stoeckart heeft waarschijnlijk 1200-1300 composities op zijn naam staan. Van 1974 tot 1980 was hij freelance componist voor onder anderen de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Van einde 1980 tot 1 april 1988 was hij producent en regisseur voor de VARA-radio. Hij zocht bijvoorbeeld ook de muziek uit voor het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. Hij maakte verder opnames met het Metropole Orkest en het Promenade Orkest en maakte allerlei programma’s. Zijn naam is vooral relatief onbekend, omdat hij vaak onder een pseudoniem schreef. Hij gebruikte een paar schrijversnamen: Julius Steffaro, Jack Trombey, Peter Milray en Willy Faust.
De tune van Floris werd uitgevoerd door het Het Promenade Orkest onder leiding van Gijsbert Nieuwland. Het Promenade Orkest was een orkest van de Nederlandse Radio Unie (later de Nederlandse Omroep Stichting). In oktober 1945 begon het onder de naam Het Theater Orkest bij Radio Herrijzend Nederland. In 1947 werd deze naam gewijzigd in Vaudeville Orkest om vervolgens in 1948 weer te veranderen in Promenade Orkest. De tune is ook op plaat verschenen onder de uitvoerenden Imperial Orchestra, ongetwijfeld omdat het label ook zo heette, maar het was hetzelfde orkest De singleversie van de plaat klonk net iets anders dan de TV-versie.