Nieuwe Top 2000 tune. Top of Flop ?

tune-top-200029.12.2016 – De tune van de Top 2000 is vernieuwd. Maar de vraag is: is het Top of Flop ?
Stilstand is achteruitgang zal zendercoördinator Jurre Bosman van NPO Radio 2 gedacht hebben toen dit najaar het definitieve besluit viel om de tune van de Top 2000 aan te passen.
tommy-coverDe oorspronkelijke muziek heet Overture from Tommy. De melodie komt uit de rockopera Tommy van popgroep The Who uit 1969, geschreven door band-voorman Pete Townshend. In 1970 maakte The Assembled Multitude (een groep studiomuzikanten onder leiding van ene Tom Sellers in Philadelphia, VS) een remake van het nummer. Die uitvoering werd in Nederland jarenlang gebruikt op de radio. Door DJ Ferry Maat, door het programma NCRV Zaterdag Sport, en door vele, vele andere radiomakers. Op die manier werd het een bekende radiotune.
logoToen op 26 december 1999 de Top 2000 voor het eerst begon, werd gebruikt gemaakt van een aantal van dit soort overbekende radiotunes. Waaronder dus de Overture from Tommy door The Assembled Multitude. De Top 2000 tunes werden gespeeld door het bekende Metropole Orkest.
Maar zoals vele beroemde tunes moesten worden opgefrist (Studio Sport, Met het oog op morgen, De Top 40), heeft ook de tune van de NPO Radio 2 Top 2000 een remake ondergaan. Met het audiologo van NPO Radio 2 erin verwerkt. En met een ‘rondloper’ (een herhalende factor) waardoor presentatoren er makkelijker ‘overheen kunnen praten’. Maar de meezing-factor is verdwenen, want er zit geen melodie meer in. En het zou ook slim zijn om naast de nieuwe, hippe vormgeving van de Top 2000 ook nog een aantal oude elementen te behouden. Zoals de tune. Want de Top 2000 is een monument.
Wie een mening erover heeft, kan die achterlaten op onze Twitter-pagina.