Promo 50 jaar Langs de Lijn

het-nos-langs-de-lijn-team-in-1999-met-onder-meer-klaas-samplonius-r-en-ferry-de-groot-foto-beeld-en-geluid

NOS Langs de Lijn in 1999, met onder meer Klaas Samplonius (R) en Ferry de Groot – foto Beeld en Geluid

het-team-van-nos-langs-de-lijn-in-1979-met-oa-willem-ruis-linksboven-koos-postema-rechtsboven-en-hans-hogendoorn-rechtsonder-foto-beeld-en-geluid

27.12.2016 – Komende zondag 1 januari 2017 bestaat het radioprogramma NOS Langs de Lijn precies 50 jaar. En dat wordt gevierd. Met een speciale jubileumuitzending, met in elke zondagse uitzending van het komend jaar oude fragmenten, en met een locatie-uitzending in september in Beeld en Geluid in Hilversum.
ldl-1967De heren Hans van Raaij (producer Radio 1) en Hans Hogendoorn (stem Radio 1) maakten er een mooie promo over, die dezer dagen veel op zender te horen is. Met daarin oude tunes, oude (NOS-) jingles en oud- presentatoren en verslaggevers, inclusief Frits van Turenhout (“nul-nul”). De promo is exclusief te horen op Jingleweb, klik op player onder dit bericht.
Langs de Lijn was in oorsprong een radiosamenwerking tussen VARA, KRO en de AVRO. Voorloper Marathon (VARA en KRO) werd daarvoor opgeheven.
De 1e uitzending was (dus) op zondag 1 januari 1967. Op 1 januari 2002 werd de 5000e uitzending uitgezonden, de 10.000e was op 25 maart 2012 vanuit Beeld en Geluid. Het programma won in 2008 de Zilveren Reissmicrofoon.
presentatoren-koos-postema-l-en-felix-meurders-foto-beeld-en-geluidDe naam “Langs de Lijn” werd bedacht door oud-sportjournalist Pieter (Peek) Jellema, die vooral amateurvoetbal versloeg voor het programma. Bedenker is good-old Kees Buurman, die in de jaren ’70 en ’80 ook Met het oog op Morgen, Radio Tour de France en Radio Olympia bedacht voor de NOS.
Zondag is dus het jubileum tgv 50 jaar Langs de Lijn, met een jubileumuitzending van 14.00 uur tot 19.00 uur, gepresenteerd door Henry Schut en Hugo Borst, die je hier op video aan het werk kunt zien. De uitzendingen worden (mede-) gepresenteerd door oud-presentatoren Koos Postema, Rocky Tuhuteru, Govert van Brakel en Tom Blom.
Radio 1-stem Hans Hogendoorn heeft ook bijna een LdL jubileum te vieren, want hij werkt al sinds 1970 aan (ook deze) NOS vormgeving. In 1970 produceerde hij met Felix Meurders de eerste Hilversum 3- en Radio Tour de France-jingles. En eind 1975 is hij met Ferry de Groot begonnen aan de Eredivisie-overzichten op zondagmiddag. Voor Hans is dat jinglejubileum dus nog 3 jaar wachten.
NOS logo