Vandaag 50 jaar geleden

Ray Anderson op Radio London 2000
Ray Anderson op Radio London 2000

09.08.2016 – Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat het (toenmalige) Rock & Roll radiostation WAYX in Waycross, in de Amerikaanse staat Georgia, alle Beatleplaten uit het archief verbrandde.
WAYX-Wikipedia-imageAanleiding was een uitspraak van John Lennon dat de Beatles populairder waren dan Jezus. Dat was bespiegelend bedoeld, maar door de letterlijke interpretatie die er aan gegeven werd voelden velen zich gekrenkt. Veel radiostations kwamen met een verklaring dat ze geen platen van de Beatles meer zouden draaien. De boycot werd opgeheven, toen John Lennon niet lang na het geruchtmakende interview zei, dat hij de vergelijking die hij gemaakt had betreurde. Hij had alleen willen zeggen dat hij tot zijn spijt overal een neergang van de godsdienstijver waarnam.
Om stil te staan bij dit nutteloze radiofeit kun je kijken naar deze video met een reprise van The Beatles Spectacular op Radio London. Het is 12 Augustus 2000. Op Clacton Pier in Clacton-on-Sea staat een Porta Cabin, van waaruit de Radio London RSL wordt gepresenteerd. Om 10.30 uur leest John Ross Barnard het nieuws, geheel in Radio London stijl. Daarna, tot 11 uur louter Beatlesplaten en Beatlesjingles, alles gepresenteerd door Ray Anderson. (Met dank aan Ben Meijering en Ilse Steel)
Ja, waarde Jingleweb-lezer. Het is komkommertijd…