De NOS Sportzomer van … 1984

logo OS 198408.08.2016 – Lang voordat de NOS de term Sportzomer als marketinginstrument inzette, hadden de sportuitzendingen van Radio 1 tijdens de Olympische Spelen simpelweg RadiOlympia als naam. NOS radioverslaggever Jeroen Schutijser ontdekte op zijn zolder twee cassettebandjes met airchecks van uitzendingen van RadiOlympia 1984. De bandjes laten natuurlijk ook de sport-vormgeving uit dat jaar horen. Bijzonder, want er is uit dat jaar NIETS van RadiOlympia bij de NOS bewaard gebleven.
Het waren de Spelen van Los Angeles. “En wat een studiobezetting”, schrijft Jeroen: “Henk Terlingen, Peter Knegjens, Koos Postema, Felix Meurders, Klaas Samplonius en natuurlijk – 12 uur lang live in de studio aanwezig voor het Olympisch Journaal op het halve uur: Hans Hogendoorn.”

Leidsch Dagblad 4 augustus 1984
Leidsch Dagblad 4 augustus 1984

Voor de uitzendingen van de Olympische spelen in Los Angeles 1984, gaan de Sportafdelingen van NOS-radio en televisie nauw samen werken. Ze besluiten de centrale presentatie van de radio en televisie uitzendingen vanuit dezelfde studio te doen op het Mediapark in Hilversum. In een deel van TV-Studio 5 wordt een complete radio studio gebouwd, die bestaat uit een eindregie, een montage ruimte, een werkruimte voor programma medewerkers en een redactie ruimte.
NOS Los Angeles 1984Het succes van de horizontaal geprogrammeerde uitzending is zo groot dat de programmavorm elke vier jaar tijdens de Olympische spelen zal terugkeren. In de jaren waarin de radioprogramma’s van de verschillende omroepen nog kriskras door elkaar worden uitgezonden, is het horizontaal geprogrammeerde Radiolympia. De vorm van het programma doet sterk denken aan dat van Radio Tour de France, de gebruikte tunes en jingles geven het programma een duidelijk stempel. Het succes van Radiolympia is vooral te verklaren door de spannende live-verslagen en de boeiende interviews, reportages, speciaal uitgezochte muziek, nabeschouwingen en het Olympisch Journaal.Omdat we nu allemaal een beetje in de Olympische sfeer komen hierbij een link naar de montage die Jeroen Schutijser van zijn 2 cassettes maakte.
(bronnen: Jeroen Schutijser en Beeldengeluidwiki).