Het Luxemburg-verleden van Felix Meurders

Luxemburg - NL - Studio Brussel - Avenue Lloyd George 11 003

21.03.2016 – Sporen van het verleden, zijn het, de banden van Felix Meurders waarover het Luxemburg - NL - Felix Meurders 001Genootschap zich momenteel onfermt. De banden die we vorige week meekregen (zie hieronder) om te digitaliseren gaan ver terug, naar 1968, het jaar dat Felix Meurders zijn
Luxemburg - NL - Internationaal programma 001radiocarrière bij Radio Luxemburg begon. Hij reed dan vanuit Maastricht (waar hij een DJ-wedstrijd had gewonnen die uitmondde in een contract) naar Brussel om daar in één dag de zes programma’s van de ‘Felixtalige uitzendingen’ op te nemen. Waar dat was? Dat was in de nevel van de tijd verdwenen. Maar met enig speurwerk is het toch te reconstrueren. De studio’s waren vlakbij de Avenue Louise, aldus Felix, tegenover een parkje. Dat moet bijna wel de Avenue Lloyd George zijn geweest. En inderdaad, in een oud bestemmingsplan van het stadsgewest Brussel blijkt dat een mooi Jugendstilhuis op nummer 11 in 1964 tegen de vlakte werd geslagen voor een gebouw in ‘laatmodernistische stijl’ voor Radio Télé Luxembourg. En ja, zegt Felix nu: “Met een aan 99% zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was dit het gebouw van de uitgeverij van Hub(ert) Terheggen en later ook Jacques Verdonck en de studio’s van de Nederlandstalige uitzendingen van Radio Luxemburg”. In  zijn dozen zitten ook een paar banden die er werden opgenomen, want zo af en toe liet hij platen opnemen door een van de twee technici. Platen waarvan het NOB-Archief nooit zozeer de noodzaak had gevoeld om ze aan te schaffen. Zo kreeg Hilversum III dankzij RTL in Brussel toch nog een paar kékke hitjes op de zender.Luxemburg - NL - Tape met oldies