George Martin, de tunesman

George Martin 001

George Martin09.03.2016 – Als je ’s ochtends op Radio 1, de nieuwszender, al wakker wordt met muziek van The Beatles, dan weet je: er is wat gebeurd. En het is erg jammer om te vernemen dat sir George Martin is overleden. Met zijn 90 jaar is hij niet onmiddellijk in de wieg gesmoord, maar het is droevig om iemand met zo’n groot talent definitief te zien gaan. “Als iemand het recht heeft om zich The Fifth Beatle te noemen, dan is het George Martin”, zei Paul McCartney vandaag in een reactie. Hoewel: heel scheutig waren The Beatles nooit met de eer, maar George Martin nam subtiel wraak door in elk interview over de Beatles in de eerste persoon meervoud te spreken als ‘we’. Zelfs als jingle-componist was hij belangrijk, ons Tunesboek (Nijgh & Van Ditmar, 2007) geeft elf vermeldingen van George Martin tunes op de radio. Veel tunes op stations en omroepen als RNI, Radio George Martin - Theme OneCity, de TROS en de VARA kwamen gewoon van de LP’s, die hij met z’n orkest maakte. Radio Veronica op zee gebruikte verder Pepperland als tune van de 26-delige Beatles story (die kwam van ‘Yellow submarine’) en toen de BBC in 1967 met Radio One begon maakte George Martin de tune: Theme One (later ook bij de TROS gebruikt in Poster) en in 1973 maakte hij een kèk jinglepakket voor Capital Radio, helemaal anders dan ze in George Martin HilversumAmerika jingles maakten en daarom ook weer bijzonder (en goed, als alles wat hij maakte!) Chapeau George, en eens luisteren hoe mooi hij de hemelse koren zal gaan orchestreren. Want de doofheid die hem in de laatste jaren van z’n leven trof is daarboven natuurlijk in één klap weer over. Een kwalitatief hoogstaand interview over de dood die over deze dag kwam is HIER te vinden, met Beatles-biograaf Mark Lewisohn. Leuk om te zien is een filmpje dat Hans Hogendoorn op Facebook zette: George Martin op bezoek in de Avondspits, met leuke bijrol van Felix Meurders. Hans Hogendoorn staat erna hele ontspannen op de gang met Martin te praten. Shit, daar kunnen we niet tegenop!