De meligste tune in ons archief

De zendmasten van PHOHI in Huizen 1928-1936

30.01.2016 – Op 18 juni 1927 werd de PHOHI opgericht. PHOHI (spreek uit: po-wie of fo-wie) staat voor Philips Omroep Holland Indië. Vanaf 1928 werden er proefuitzendingen gedaan met een zender in Huizen, in het Gooi. Men had juist deze plaats gekozen omdat er voor het zenden over lange afstanden niet alleen een goede antenne nodig is maar ook een goede “aarde”. En de aarde bleek in het Gooi zeer geschikt voor dit doel. Natuurlijk werd er een tune gemaakt. Een gezongen tune in dit geval, een vroegere versie van het kinderliedje In Holland staat een huis, dat later bekend zou worden als de tune bij het hoorspel rond de Familie Doorsnee (1952-1958).
zenderDe tune voor de PHOHI kent een nogal oubollig middenstuk, waarin 2 heren spelen met het woord huizen en de plaatsnaam Huizen. Eén van hen wordt – om de meligheid te versterken – de heer Buitenhuis genoemd.

Lees even mee:
V: Wat doe jij hier?
A: Ik zoek een huis.
V: Welk huis?
A: Het huis. Laat ik liever zeggen; ons clubhuis. Het huis van alle huizen in Huizen, een eind buiten Huizen, dus ver van de andere huizen van Huizen. Het huis waar de POHI huist, hetwelk huis we in ons huis de huiselijkheid thuis krijgt. Ik ga verhuizen naar Huizen en koop huizen en (…. onduidelijk …. ) blijf de huizen in Huizen, in mijn eigen huis heb ik gaan doen Buitenhuizen buitenhuizen…
V: Zeg, mijnheer Buitenhuis, zijn er in Huizen ook gekkenhuizen?

Nou, tot zover dit taalkundige hoogstandje. Terug naar de muziek. Luister hier naar de tune.
Bron: De omroep in Nederlands Indië.