Collectors-item: TROS-recepten op single

TROS single v230.11.2015 – Soms is een hoesje net zo interessant als de inhoud van het vinyl. Neem nou deze single: Uitgebracht door de TROS, en een speciale aflevering bevattend van Sphinx, een programma voor de vrouw. Uitgezonden op Hilversum 1 tussen 10.00 en 12.00 uur op woensdagochtend. Al waren er door de jaren heen veel meer andere uitzendtijdstippen op die ochtend. Presentatie Jos Brink samen met Monica Penders. Brink zou het programma enkele jaren lang live op de woensdagmorgen presenteren. Produktie van de single: Henriëtte Rose. Op dit singletje is ook Edmond Nicolas te horen, hij was schrijver, maar ook biochemisch ingenieur en trad in de jaren zestig ook nog een tijd op als televisiekok. Hij overleed op 31 oktober 1976. De single is waarschijnlijk uit 1975. Voor voormalig TROS-archivaris Juul Geleick was de uitgave ook nieuw: “Nee, ik ken het niet. Ben het dus ook nooit tijdens m’n archiefwerk tegen gekomen. Ik weet wel dat het programma bestond. En dat zelfs Hedy D’Ancona er nog aan meewerkte…….ja.ja”, schrijft Juul desgevraagd. Sphinx heeft naar alle waarschijnlijkheid gelopen van halverwege jaren ’60 tot 1976. De inhoud van de single hebben we even op Soundcloud gezet. Het Leidsch Dagblad plaatste in 1975 een artikel over het programma. Met de geur van spruiten en aardappels met jus…  De tune van het programma is het waanzinnige Shirt van de de Bonzo Dog (Doodah) Band, ook zeer opmerkelijk. (Met dank aan Edwin van Loon, André Koolen en Rob Kievit.)