The making of … de DWDD tune

Martijn Schimmer 3 - bron still video DWDD19.10.2015 – De Wereld Draait Door bestaat 10 jaar, dat zal niemand zijn ontgaan. Minder bekend is, dat speciaal daarvoor een digitaal magazine is gemaakt. En dat er in dat magazine 1 artikel helemaal is gewijd aan de tune van DWDD, gemaakt door tunescomponist Martijn Schimmer. In zijn Amsterdamse studio vertelt hij over het ontstaan van de tune, in 2005.
Martijn Schimmer 2 - bron still video DWDD“Nu is het duidelijk wat voor een programma het is”, zegt Martijn in de video. Toen nog niet. “Het zou een talkshow worden, maar ook weer niet te zwaar, wel journalistiek, maar niet té, en wie is Matthijs van Nieuwkerk”? die vragen waren toen moeilijk te beantwoorden, laat staan er een tune bij schrijven. Na 6-7 demo’s en een maand luisteren was opdrachtgever VARA er uit en kon de basis van de demo verder worden uitgewerkt. Op de demo waren de drums, de strijkers en de blazers nog nep, de gitaar was al wel echt. “De funky drums in de tune zijn bijvoorbeeld geïnspireerd op het nummer Give it away van de Red Hot Chili Peppers”, zo vertelt Martijn verder in de video. Grappig is ook te horen dat de blazers en de saxofonist in de tune elkaar tijdens de opnamen nooit gezien hebben. De saxofonist kon niet op de opnamedag van de blazers, die kwam dus een dag later en is apart opgenomen. Opmerkelijk is verder dat in de tune nieuwsachtige strijkers en pauken zijn toegevoegd, die nauwelijks hoorbaar zijn, maar desondanks hun effect wel teweeg brengen. Bekijk HIER de hele video.
Schimmers Muziek Produkties bestaat inmiddels 20 jaar en maakt de muziek voor onder meer omroep MAX, Brandpunt, DWDD, RTL Nieuws, WNL, The Voice of Holland, ZAPP, Pauw, Nieuwsuur en Hart van Nederland.