Eerste jingle was een jachtliedje

PEPSI JINGLE

08.10.2015 – Wanneer-ie precies voor het eerst werd uitgezonden is allang verdwenen in de nevelen van de tijd. In 1930? Al in 1926, zoals sommigen zeggen? Maar wat vast staat: de eerst Pepsi Cola commercial was een icoon; de eerste reclamejingle ook die in de Verenigde Staten een nationale bekendheid verwierf. Gemaakt voor Pepsi Cola en in marketingkringen nog steeds een voorbeeld van hoe je een product dankzij een gelikte campagne kon verkopen. Met een vaste slogan en in alle staten (en later landen) hetzelfde. En steeds maar weer opnieuw ingezongen door nieuwe artiesten die ertoe deden. Die eerste tekst: Pepsi Cola hits the spot, 12 full ounzes that’s a lot….. blijft onmiddelijk als een kleefmijn aan je hersenlobben hangen. LUISTER maar. En HIER is een leuk verhaal te lezen over de totstandkoming van de jingle. Dat verhaal komt uit LIFE magazine, uit het voorjaar van 1940, da’s mooi, dan zit je dus alweer 80 jaar dichter op de feiten. De reclamejingle was gebaseerd op een bestaand jachtliedje, John Peel – en nee, dat is niet de DJ van de BBC, want die koos dat ook alleen maar als een toevallige radio-naam. Mooi verhaal, want je ziet gewoon voor je hoe zulke liedje ‘live before an audience’ werden gezongen. O ja, en een voorbeeld van dat jachtliedje hoor je hier.

pepsi cola hits the spot