Voor wie het is vergeten: Radio Remember

Radio remember - Vormgeving 2015 003

Radio remember - Vormgeving 2015 00216.08.2015 – Mijn geheugen is als een ….. kom, hoe heet dat ook alweer, zo’n ding met van die gaatjes. Leuke Herman Finkers mop. Maar minder leuk als je echt niks meer weet en de wereld er steeds bedreigender door wordt. Daarom is er een nieuwe initiatief dat op het eerste gehoor merkwaardig aandoet: Radio Remember, met ‘veilige liedjes’ uit de jeugd van dementerende ouderen. Geen jingles, wel hele vriendelijke stemmen, die liedjes aan elkaar praten. Het initiatief is van Magchiel Bakker, die we nog kennen van Fonos. Dat was het project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid om platen te digitaliseren op bestelling. Helaas ging er een streep door het project toen de omroepen 200 miljoen euro moesten bezuinigen.
Radio Remember is nou echt weer eens een aanvulling op wat er al in zo’n grote getale is. Het is een station dat mensen voor negen tientjes per jaar kunnen binnenhalen (het kost meer voor de verzorgings- en verpleegtehuizen). De programmering werd in een Haags tehuis uitgetest, 90 procent van de verzorgers was blij met de reacties. En ze zagen dat je er contact mee kon leggen. Ruim 50 procent van de bewoners vond het ook mooi, 17 procent niet, de rest begreep de vraag niet of gaf gewoon geen antwoord. Een proeve van de muziek is HIER te vinden.

Radio remember - Vormgeving 2015 001