De CD zeilt weg en het gaat snel

EMI archief24.06.2015 – Het gaat snel met de teloorgang van de CD. Heel snel zelfs. Digitale diensten als Spotify verdringen het schijfje. Tja, muziek op een geluidsdrager? Zo ouderwets als wat; voor jongeren is muziek een bestand en geen schijfje. Tenzij het een schijf van vinyl is, want dan ben je natuurlijk weer helemaal bij de tijd, met een pickup van de kringloop en een krakende versterker. Dat de CD definitief omvalt zie je aan kleine dingetjes. Een CD-winkeltje in Deventer is bijvoorbeeld bomvol gestouwd met  CD’s uit de archieven van platenmaatschappijen EMI en WEA. Ze boenen alles de deur uit en dat is meestal een teken dat ze naar een kleiner kantoor gaan en al die ballast uit het verleden niet verder met zich mee willen zeulen. Ballast? Het mooiste uit 35 jaar muziekgeschiedenis ligt daar te grabbel, soms nog in het cellofaantje. Wie ons geld biedt onder couvert kan het adres van het winkeltje vragen. Even is het een mooi buitenkansje, natuurlijk, maar je weet: als deze golf eenmaal is weggespoeld is het voorbij.