De stem achter de BVD jingle

06.06.2015. Je hebt Ferry Maat. Je hebt de Soulshow. En je hebt (of had) de rubriek De Bond van Doorstarters. De BVD. Met de über-beroemde aankondiging: “In het kader van de door de regering beschikbaar gestelde zendtijd voor de Bond van Doorstarters volgt nu een uitzending van de Bond van Doorstarters. Door-door-door-door-door-starters.” Een fijn item voor de fans van mixes, populair in de tweede helft van de jaren ’80. Het item heeft zelfs een eigen pagina op Wikipedia. En de stem met deze tekst heeft vele varianten gekend. De tekst was trouwens gebaseerd op dit origineel: “In het kader van de door de regering beschikbaar gestelde zendtijd volgt nu een uitzending van de …” (en dan kwam de naam van een politieke partij, gevolg door 5 minuten zendtijd op Hilversum 1).

Maar ja, dan is de vraag: van wie is de stem van de BVD-versie? Desgevraagd wist Ferry het halve antwoord te geven. Wij citeren: “Die dame was een heel ernstige omroepster die altijd de aankondigingen bij Radio 4 deed. Zou best Aukelien (Heikelinga of zoiets) kunnen zijn. Ik zie haar gezicht nog voor me.” Aldus Ferry Maat. Na een beetje Googelen hadden we het hele antwoord compleet: Aukelien van Hoytema. Zij is in het dagelijks leven hoofd van de afdeling Culturele Programma’s Radio bij AVRO TROS, en daarmee van AVRO TROS Radio 4. Op zaterdag van 9.00 uur tot 11.00 uur verzorgt zij de productie van het programma ‘Een Goedemorgen Met’ op Radio 4, waarin een bekende Nederlander zijn of haar keuze in klassieke muziek toelicht. De reactie van Ferry: “Tja hoe bestaat ’t man, dat is ‘r!!” Ferry blij, wij blij.