Plaatjes en jingles voor Veronica

Emil Dimitrov04.06.2015 – Radio Veronica heeft in zijn zeezenderperiode – net zoals elke ander radiostation nu nog – vele artiesten jingles laten inzingen. Vaak deden die artiesten dat op eigen initiatief, of om het eigen plaatje te promoten. Ook veel grammofoonplaatjes werden er opgedragen aan het station. Vader Abraham, Peter Koelwijn, Cornelis Vreeswijk, Ben Cramer, ach, te veel om op te noemen.
Eén van die plaatjes lichten we er dit keer uit: Het zogenaamde Veronica Koor met “U moet wat doen”, verschenen rondom de campagne die moest voorkomen dat het zendschip (al in 1971) moest stoppen. Het lied gezongen door een aantal medewerkers van Veronica, waaronder Jan van Veen en Rob Out. Het haalde zelfs het TROS TV programma “Op Losse Groeven” met Chiel Montagne.

plaatje

Lees er vooral het Veronica-boek van Auke Kok op na, die smakelijk verhaalt over de twee sessie die nodig waren om dit lied op de plaat te krijgen. De eerste keer hadden producers Ad Bouman en Will Luikinga het ondanks de drank en de lange nacht het niet eens kunnen worden. De tweede keer lukte het wel.
Het origineel is in het Nederlands op de plaat gezet door onder meer Theo Diepenbrock uit Cuijk, die ooit een hit had met het wonderlijke “When we are together, I kiss you te pletter.” De Duitse versie werd gezongen door ene Ulli Martin, maar het echte origineel is van ene Emil Dimitrov en heet dan Moya Strana, Moya Bulgaria
.