Jhoed is it nije lûd te hearren in Fryslân

Top Format nieuwe jingles 1

Top Format nieuwe jingles 202.03.2015 – Vandaag is in Friesland een nieuw geluid te horen (dat is de betekenis van de kop boven dit artikel). Op 1 maart begint de meteorologische lente in het land en vandaag, op de eerste werkdag in die nieuwe lente, begint de nieuwe vormgeving en de nieuwe programmering in Friesland. Vrouw Holle heeft er het kussen flink uitgeschud. Op weekdagen van 6 tot 18 uur zijn vier van de vijf programma’s geheel en al nieuw en het enig overblijvende bestaande programma – Muzyk yn bedriuw – is ook opgefrist. Bij zo’n nieuwe programmering horen ook nieuwe jingles en die zijn opnieuw gemaakt bij  Top Format in Haarlem. Sinds 2006 zijn ze daar min of meer hofleverancier van Friese jingles en nee, die worden niet op de band gezet met met de vaste Randstedelijke stemmen. Want het vaste koortje Friese zangers werd over de Afsluitdijk gereden om nieuwe jingles (met een steviger geluid en meer tempo) in te zingen. Zelfs als je ze niet kent, zie je aan de namen al zo dat ze uit het hoge Noorden moeten komen: Femke Hoeksma, Lydia van der Meer, Raynaud Ritsma en Jan Tekstra. Beeld ervan is hier te zien. En luister hier naar een voorproefje