Show me the news zaterdag geopend

decor 300Foto impressie opening Museum Hilversum19.01.2015 – Wie van tunes, logo’s, leaders en vormgeving houdt, vooral op TV, kan zijn hart ophalen bij het Museum Hilversum. Daar is – zo konden we eerder melden op Jingleweb – tot 22 maart de tentoonstelling Show me the news te zien. Die tentoonstelling werd zaterdag geopend door nieuwslezer Jeroen Overbeek, die voorafgaand aan de opening interviews hield met onder meer gastconservator Liselotte Doeswijk (van het prachtige boek Vorm van vermaak) en tunes-componist Stephen Emmer. Die laatste beweerde dat de ontwikkeling van TV-tunes de laatste jaren lijkt op de ontwikkeling van de euro-biljetten: allemaal anders, maar tezamen toch te vlak en “te weinig doorvlochten”, zoals Emmer het tijdens de opening noemde.
Het is geen mega-grote tentoonstelling, maar wel eentje uit de categorie klein, maar fijn. Je kunt er de bladmuziek van de Journaal-tune zien, de schetsen voor beroemde journaal-decors, de originele tekeningen om te komen tot een leader of logo, en ook zijn originele titelkaarten en weerkaarten te bekijken. Plezierig is verder ook dat het niet enkel het NOS-Journaal betreft, maar evengoed de vormgeving van het RTL nieuws sinds 1988. Veel leaders, lezers en logo’s dus. En we liepen ook nog Eugenie Herlaar tegen het lijf, gekend NOS Journaal-nieuwslezer uit de jaren ’60, die precies op dat moment haar eigen oude opnamen aan het bekijken was. Het is helder: Museum Hilversum is de komende twee maanden meer dan een bezoekje waard. Midden op de Brink, midden in de mediastad Hilversum. Leuk hoor…