Beeld en Geluid bewaart jingle-items

IMG_375130.12.2014 – Bij “Beeld en Geluid” in Hilversum wordt van alles bewaard op het gebied van euuhhhh…., tsja, beeld en geluid. Het instituut beheert sinds 1997 meer dan 70% van het Nederlandse audiovisuele erfgoed.

IMG_3731

De collectie van Beeld en Geluid bestaat uit 750.000 uur beeld en geluid (radio, televisie, documentaire film en muziek), 20.000 voorwerpen uit de omroepgeschiedenis en 2 miljoen foto’s. En onder die 20.000 voorwerpen ook enkele fraaie jingle-items. Zo staat er een aantal jinglemachines. Waaronder ook de Plesseyspelers, afkomstig uit de mono DJ-tafel van Hilversum 3. Verder staan er BE Sportmasters en de 1e stereo DJ tafel van Hilversum 3 uit 1975. Het blad van de DJ-tafel is niet origineel, maar wel weer leuk is om de schuine gleuven te zien waarin de carts werden opgeborgen.
IMG_3735Interessant ook om te zien dat er in sommige carts meer dan 30 minuten muziek zat. En dat de originele Tourflits-jinglecart is bewaard, evenals de remake voor 3FM van jaren later. De ruimte waar de apparatuur staat opgeslagen is gesloten voor bezoek. Maar natuurlijk fotografisch open voor de lezers van Jingleweb. Op de foto’s rust Copyright.
Nieuw materiaal wordt trouwens inmiddels automatisch aangevoerd middels DDV, De Digitale voorziening: duizenden uren audio, video en film. Van productie, uitzenden tot en met het archiveren van tv-programma’s. Het is een samenwerking tussen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), Ericsson en Beeld en Geluid.