Het mysterie van Fred Zonder

ScreenHunter_12 Oct. 31 08.4001.11.2014 – Wie van tunes en jingles en zeezenders houdt (95% van onze lezers!), kan zijn hart ophalen op de website 45cat. Singletjes van A tot Z, van Abba tot Zappa, in te delen naar categorie. Kijk, dan loeren wij natuurlijk even op de afdeling tunes. Dan kom je van alles tegen: van Hal Dorado 240024 tot de Grunchy Granola Suite van Percy Faith op single. Compleet met hoes (beide kanten, en uit te vergroten), de labels en andere wetenswaardigheden.
plaatje kant A groenEn daartussen vinden we ook een heel opvallende single. die van ene Fred Zonder. Deze heeft -zo gaat het verhaal – op 1 september 1974, de dag nadat de zeezenders vanwege de nieuwe wetgeving moesten stoppen, een single in eigen beheer uitgebracht. Met op de A-kant het nummer Luister en op de B-kant een opname getiteld 1 september 1974 (enkel een gesproken tekst over de datum van opname).

Frits Hirschland in Bern in 1988 (foto website familie Hirschland)

Hij schijnt het singletje aan alle leden van de Tweede en Eerste Kamer in Den Haag te hebben gestuurd, en aan een select aantal anderen, zoals de pers. Fred declameert een zelfgeschreven tekst (op muziek van Rob Franken, Moon over 5Th Avenue): “Uit naam van jong Nederland: ons gevoel voor rechtvaardigheid is ernstig aangetast. Leid ons. Maar beleer ons niet.” Naar het schijnt zijn er maar 200 exemplaren geperst. Daarom zijn we extra blij deze opnamen via Jingleweb te kunnen verspreiden.
Maar wie is Fred Zonder? Na een kleine speurtocht kwam oud-Veronicaan Juul Geleick met het antwoord: Fred Zonder is Frits Hirschland (overleden in 1999). Hirschland was manager van popgroepen als Kayak, The Hammer, Earth & Fire, Kaz Lux en Renée and the Alligators. Ook produceerde hij platen voor hen, net als voor Ekseption en Status Quo. In de jaren tachtig was hij opvallend genoeg secretaris/woordvoerder van het Surinaamse Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Volgens Juul was Frits “een legendarische gozer. Ik heb wat met hem afgelachen. Altijd iets bijzonders. zo ook nu weer”, aldus Juul Geleick.

Op Soundcloud hebben we beide titels geplaatst van Fred Zonder, alias Frits Hirschland. (Met dank aan Edwin van Loon, Jan van der Voort en Juul Geleick.)