Piraat met een psalm als tune

Piraat met psalm als tune06.04.2014 – Slechts 10 uur duurden de uitzendingen van Radio Free America op 12 september 1973 voor de kust van New Jersey. Eigenaar Carl NAB Radio Month 1973 - Radio Free AmericaMcIntire (een rechtse dominee van het ergste soort) wilde er vooral fulmineren tegen het kwijtraken van zijn zender WXUR en op de vrije zee het vrije woord verkondigen, een soort dominee Radio Free America - YMS 1 Class minesweeper 008Toornvliet avant le lettre. Maar zijn zendschip, een houten mijnenveger, van de YMS-klasse was niet zeewaardig, en het lukte niet om een goed signaal in de lucht te krijgen en toen de uitzendingen in een regen vol volken eindigden was het voorbij met de droom van de dominee. Nog jaren voelde hij de schuldenlast van dit rare, mislukte project. De krant ‘Inside Jersey’ maakte een uitgebreide reconstructie over het project en ging te rade bij Jelle Boonstra van het Genootschap voor de achtergronden over de problemen met het zenden vanaf een zee. De naam van het station moet zijn ontleend aan de slogan die de NAB in de radio-maand mei op een LP met jingles naar de radiostations stuurde; Radio Free America. Maar de dominee gebruikte er niets van, in de kortstondige uitzendingen met zijn eigen gepreek als middelpunt. HIER zijn er nog meer te horen, maar ze werden nooit uitgezonden, want tegen alle geschiedschrijving in was het station maar een dag te horen – op wat testpiepjes na.Radio Free America - Persfoto start 001De dominee gebruikte het motto van psalm 107 (vers 23) voor zijn uitzendingen vanaf zee. Tekst”: “They that go down to the sea in ships, that do business in great waters, these see the works of the Lord, and his wonders in the deep”. HIER is een mooie stemmige instrumentale uitvoering te horen. Pas op, geen lichte kost. Van de YMS class minesweepers uit Amerika kwam er tenminste ook eentje naar Nederland gevaren, want de Dutch Swing College Band (met Peter Schilperoort op de voorgrond), liet zich in Muiden met de YMS-‘Maia’ fotograferen. Moet in 1958 zijn geweest.Tunes - Dutch Swing College Band & SchilperoortLees meer over dit merkwaardige station, kundig uitgezocht door verslaggever Ted Sherman.

Radio Free America - Artikel 2014 003Radio Free America - Artikel 2014 005Radio Free America - Artikel 2014 004