Wagner inspireerde Stokkermans

St Peter's Basilica and square

KRO - Hekjeslogo01.01.2014 – Gelukkig nieuwjaar voor jou, lezer van Jingleweb. Wij hopen dat je gezond en gelukkig zult zijn in 2014. Wij dragen er ons steentje aan bij door (bijna dagelijks) te schrijven over radiojingles en radiotunes.
Grote componisten lenen wel eens wat van andere (grote) componisten. Inspiratie heet dat dan. In de wereld van radiojingles en radiotunes is dat niet anders. Een mooie voorbeeld, waar we nog maar een week geleden op zijn gestuit, is het radio- en TV-pakket van Joop Stokkermans uit 1975. AMSTERDAM-UITREIKING-ANNIE M.G. SCHMIDTPRIJS
De belangrijkste noten uit dat pakket lijken wel héél erg op een molodielijn uit de Wagner-compositie “Siegfried Idyll”. Luister en vergelijk maar het fragment met de KRO-jingles en de compositie van Wagner. We kwamen daar achter toen we op Eerste Kerstdag een fantastisch concert bezochten van het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Andris Nelsons, waar dit nummer ten gehore werd gebracht. Componist Joop Stokkermans kunnen we helaas niet meer vragen naar zijn inspiratie voor de KRO-tunes, hij overleed in december 2012, ruim een jaar geleden dus. Over inspiratie gesproken, de blokjes in de TV leader van de KRO werden geïnspireerd door de hekjes die op het St. Pietersplein in Rome staan. Vormgever Frans Schupp zag ze op de televisie toen de paus zijn paaszegen uitsprak, en zo kwamen ze heel subtiel terug in het beeldmerk van de katholieke omroep in het land – al zal de meeste mensen volledig zijn ontgaan. Jou ook, toch? Eerlijk zeggen.

St Pietersplein II