Musea kijken naar de oude zeeforten

Forts 160

Forts 16201.09.2013 – Nog geld over voor een stedentripje? Of heeft de crisis toegeslagen in het huishoudbudget en zit u zeven keer per week een boterham met een gebakken ei te eten? Zo niet dan volgt hier een Meta de Vries’ reistip, eens even lekker weg in … andersmans land. In het fraaie Museum of London Docklands loopt tot 27 oktober namelijk een prima tentoonstelling over de Theemsmonding, en wat daar zoal te ontdekken is. Zoals de marine- en legerforten die er in de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd, als een vooruitgeschoven post om zwermen Duitse vliegtuigen al vroeg met (primitieve) radarsystemen te ontdekken, en ze zo mogelijk te beschieten. In de oorlog werden zo mooi 26 vliegtuigen en dertig Forts 164vliegende bommen (de V1’s) uit de lucht gehaald. Het museum heeft een prachtige maquette gemaakt van de forten. Die werden weer aan de vergetelheid onttrokken, want pas nu wordt scherper zichtbaar hoe belangrijk ze in feite zijn geweest – ook om een Duitse invasie in de kwestbare Theemsmonding te voorkomen. In de jaren zestig kropen de vrije jongens aan boord van de inmiddels verlaten installaties, om er radiostations te beginnen: Sutch, KING. City, Radio 390,  BBMS en Radio Essex. Ook in het Imperial War Museum (het echte oorlogsmusuem in London, hebben de forten de collecties gehaald – zie bijgaande afbeeldingen van de maquettes die er te zien zijn. En oude beelden en geluiden uit the sixties zijn HIER.

Forts 161