Muziekbibliotheek wordt opgedoekt

13.07.2013 – De Muziekbibliotheek van de Omroep houdt op te bestaan. Op 1 augustus sluit dit instituut voorgoed haar deuren. Er staat voor bijna vijf strekkende kilometers aan partituren van de omroepen. Uitgeleend werd er al niet meer. Daarmee is het eerbiedwaardige instituut het slachtoffer geworden van de rijksbezuinigingen bij de omroep. Tweehonderd miljoen moet worden opgehaald, en dat kan alleen door snijden op plekken waar het bloed eruit spuit. Het verdwijnen is jammer. Zo gaat er veel moois verloren, net als laatst al bij het de plotselinge stop van Fonos, waar ze unieke platen uit de voormalige NOS Fonotheek op verzoek digitaliseerden. Wham – een streep erdoor, met de zekerheid dat het nooit terug zal komen. Voor het genootschap waren het twee instituten met veel kennis en hulpvaardigheid. Zonde, eeuwig zonde. Hoe hadden we anders kunnen weten dat de tune van De Groenteman (‘Tja tja tja, wat zullen we eten’) is geschreven door Benny Vreden, de man achter Barend Bluf en kinderliedjes uit de jaren vijftig, vol met vermaningen (poets je tanden, kam je haren, spreek met twee woorden – later nog eens geparafraseerd door Doe Maar). Opvoeding ten top. “Liedjes voor de jeugd met een tikje deugd”, noemde hij ze zelf. Je kunt aan de partituur zien dat het tja tja tja geen toeval is: de muziek werd in de stijl van van de toen populaire  cha-cha-cha geschreven. Voorlopig blijven de partituren op de plank staan in de bibliotheek aan de Heuvellaan 33 in Hilversum, naast het oude gebouw van de VARA. Zo zonder toezicht is dat bijna alvast de garantie, dat muizen er over een jaar tikkertje zullen spelen.  Toch heeft de Muziekbibliotheek goede hoop dat het materiaal straks op een waardige plek onderdak wordt gebracht in Den Haag, waar samen met het Haags gemeente-archief, de Bieb en het Nederland muziek-instituut wordt gewerkt aan een Nationale Muziekbibiotheek. We hopen het!