Het draaiorgel van Radio Atlantis

12.07.2013 – Soms hoor je een jingle voorbij komen, die in sfeer en bedoeling helemaal aansluit bij het radiostation zelf. Dat geldt in hoge mate voor een  jingle op Radio Atlantis – met de stem van Rob Ronder – eentje die zeer frequent op Radio Atlantis te horen was, in die warme zomer van 1974. Een deuntje dat zo lullig was, dat het zich direct als een kleefmijn aan je hersenlobben klemde. LUISTER zelf maar. Lang leve de kringloopwinkel, waar de betreffende LP voor twee eurodubbeltjes in de bakken te vinden was. The famous A. Decap sound, heet-ie (volume 8, er waren dus al 7 afleveringen voor, kreun). Ook de hoes is beslist een meesterwerkje, met een hond aan het bier en een kater die beslist geen kater zal krijgen. Het nummer heet de Clarinet Polka. In cafe’s op het platteland kun je ze nog wel eens vinden, de volautomatische orgels die de gebroeders Decap uit Antwerpen (en later hun nazaten) hebben gemaakt. Complete orkesten waren het, maar dan zonder mensen. Met drumstellen, accordeons, trompetten en hoorns (en achter de kast hoorde je het mechaniek zuchten en piepen). Op zaterdagavond zat het Vlaamse volk, schoongewassen met goedkope zeep, zich dan aan lange tafels te vermaken. Dat lukte best. Vooral als je er een paar straffe Vlaamse biertjes bij nam werd zo’n orgel eigenlijk steeds amusanter, aan het einde van zo’n avond had je zelfs een gillend slappe lach die niet snel meer over ging.