Ode aan een jingletalent

08.04.2013 – Ooit gehoord van Dick Hamilton? In de jaren zestig en zeventig was hij één van de grootste talenten in het maken van bijzondere jingles. Een echte jongen van de Westcoast, die jingles maakte in de laid back style van Beach Boys en de Mamas & Papas. Zijn teksten waren buitengewoon bizar. In zijn jingles marcheerden soldaten, daar kwamen UFO’s landen, daarin hoorde je Indianen zingen en slaan op de grote trom. Daarin zongen de zangers woorden achterstevoren. Of werden er getracteerd op tongebrekers als: How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck would chuck wood” (de Amerikaanse variant van ‘de kat krabt krullen van de trap’). Hij deed veel werk voor Hugh Heller en was bij TM in Dallas verantwoordelijk voor topwerk als Good Feelings II en de You-campaign, waarvoor hij ook alle teksten schreef. Jingleverzamelaar John Wheeler maakte een Tribute-pagina over deze man. Met veel jingles, met achtergronden, met een nog niet eerder opgedoken demo van Dick Hamilton productions en met LP-tracks die hij maakte. Als je het hebt over Dick Hamilton, kom je vanzelf uit bij de Ron Hicklin singers en bij Johnny Mann, want dat waren topnamen, waar hij graag mee werkte. Zijn vaste drummer van John Guerin, die met alle groten in de pop speelde – zoals Zappa. De geluiden van de jingles zelf kwamen uit een Moog II – en hij was een meester in het programmeren van dat revolutionaire ding. De studio waarin hij dat allemaal deed, was een omgebouwde garage thuis en de recorder was een hele simpele 8-track machine. Het gaat vaak niet om de apparatuur maar om het talent, en dat was bij hem uit voorraad leverbaar. Bovendien hoor je in die vrolijke liedjes het geruis van palmbomen en de zee onder een strakblauwe hemel. EEN AANRADER!