De stemmen van “Ici Radio Tour de France”

11.03.2013 – Wie altijd aandachtig naar de uitzending van Radio Tour de France luistert (gaan die dit jaar door???) heeft het vaak gehoord: “Ici radio Tour de France, le spectacle du NOS”. Later werd het “…le spectacle de la NOS…”, want een luisteraar had geklaagd over de taalkundige fout in de eerste versie.  De dame die vanaf begin jaren zeventig deze jingles heeft ingesproken was de Amsterdamse Dorith Faber. Helaas hebben wij van Jingleweb geen verdere (radio-) gegevens over haar. Luister HIER naar een uniek stukje uit de opnamesessie van deze jingles. In later jaren werden de jingles nogmaals ingesproken, toen met de  stem van ene Sophie. Die was door NOS radio-producer George Tor bij RTL aan de Rue Bayard in Parijs ‘op de kop getikt’.
Het moet in het begin van deze nieuwe eeuw zijn geweest, toen de NOS elke dag ook de etappe liet inspreken. Die opname werd dan aan de kop van de uitzending gedraaid, meestal in het intro van de openingsplaat. Het is volgens NOS-stem Hans Hogendoorn niet duidelijk wie de eerste versies daarvan opnam. “Wereldomroepmedewerkster Muriel Goncalves, die heel veel in Franse TV-reclames te horen is geweest, heeft het een paar jaar gedaan”, meldt Hans ons. “In 2007 is ze naar Afrika vertrokken. Haar collega Caroline Moens is tussendoor ook nog een jaar te horen geweest. In 2012 was het voor het tweede jaar Astrid Dutrenit, geboren Française.” Aldus Hans Hogendoorn, waarvoor dank!
Benieuwd of dit jaar Radio Tour überhaupt door gaat, of vanwege de doping-ontwikkelingen wordt opgenomen in een variant van Sportzomer NOS.  Onduidelijk dus ook, of we dit jaar de jingle weer mogen horen;  Ici radio Tour de France, le spectacle de la NOS. Want een spectacle blijft het.
Wie trouwens hoopt een exemplaar van de afgebeelde CD “Ici Radio Tour de France” op te kop te kunnen tikken, moeten wij teleurstellen; de CD is al jaren uitverkocht.