Alweer 15 jaar geleden

01.01.2013 – Een gelukkig nieuwjaar namens Jingleweb, en dat het maar een mooi jaar mag worden. We beginnen enigszins in mineur, het is vandaag namerlijk precies vijftien jaar geleden dat Alfred Lagarde overleed. Bijnaam: ‘Big Al’ cq Big Bad Al (een knipoog naar Radio London’s ondertitel Big L). Alfred was de stem van Radio Veronica aan land, een stem die wist te overtuigen en zelfs aan voice-over teksten van vier woorden een grote autoriteit en zeggingskracht kon meegeven. Alfred begon in 1971 bij Noordzee, stapte in 1974 over naar de VARA, waar hij in het betonuur platen draaide die je ouders niet graag hoorden. In 1982 verhuisde hij naar Veronica waar hij tot zijn dood De Stem zou blijven. Hij deed er Countdown op de radio, spoedig omgedoopt tot Countdown Café (onder het adagium: popmuziek is leuk, maar je moet er wel iets bij te drinken hebben). Alfred Lagarde en Cees Baars deden uitzending vanaf lokatie, met een echte ‘rock ‘n’ rollsfeer’. Popgroepen mochten bandjes insturen, de beste groepen werden uitgenodigd live op te treden- zo begon ook Anouk haar carrière, en ze toont zich nog steeds dankbaar voor die kans. Countdown Café zong het (via Kink FM) uit tot 1996. Alfred’s Veronica/Kink-collega Jan Hoogesteijn kijkt met enige melancholie terug op de samenwerking met Alfred en diens grote talent, en dit: de Alfred Lagarde opener (MP3), is wat hij maakte voor het begin van de Veronica-vrijdag op de radio, Oh ja – en HIER zijn veel fragmenten van Alfred die Jan op Soundcloud verzamelde, onder meer de interviews die hij deed – met die geweldige stem van hem. Geniet!