Laser al een kwart eeuw zo dood als een pier

20.04.2012 – Het haperde al aan alle kanten, en op deze dag, maar dan 25 jaar geleden trok Laser Hots Hits de stekker eruit. De zeezender was professioneel uitgehongerd door de vijand: het Britse ministerie van handel, dat een spionageschip naast Laser had verankerd om de bevoorrading tegen te gaan. Op verzoek van commerciele Britse landzenders, want het populaire station at een aardige hap uit ieders boterham. Gek dat het alweer zo lang geleden is, het station was z’n tijd ver vooruit en klinkt nog steeds wel fris. LUISTERnog maar eens naar wat Laser jingles van toen. Het station was als Laser 730 begonnen, en ging toen Laser 558 heten, naar de golflengte. Jammer dat het nooit wat werd met het revolutionaire antennesysteem; Laser wilde de antennedraad aan een zeppelin binden, zo had je een antenne van 100 meter hoogte zonder dat je daar een stalen mast voor moest bouwen, je had dan wel een woud van gasflessen aan dek nodig, maar daar viel mee te leven. Zo revolutionair was het ook weer niet, getuige deze foto uit 1929 van KDKA in Pittsburgh, dat ook een draad aan een ballon had gebonden, de achterkleinkinderen van de iniatiefnemers hadden Laser kunnen vertellen dat het niks werd….