PAMS Sonowaltz eigenlijk een jazzhit

10.09.2011 – Het is een van de grootste jingle-hits ooit: de Sonowaltz van PAMS. Onderdeel van PAMS series # 18 (Sonosational’). Een instrumentaalje van 1:37 minuten. Af en toe is met de sonovox de naam van het radiostation ingevuld. Ook in Europa kreeg het faam, omdat Radio London hem vaak draaide. Het station ging er op 14 augustus 1967 zelfs mee uit de lucht. De Sonowaltz werd opgenomen op 21 november 1961. PAMS kreeg inspiratie door de populaire muziek uit die dagen. In Sonosational hadden de jingles de sfeer van de hits. Dat zie je nog aan namen van de jingles in het pakket: Perez Prado (een Latino band) , de (Ray) Conniff sig en Mr. Lucky (een film uit dat jaar). De Sonowaltz werd geïnspireerd door een jazz hit Van Slide Hampton uit de zomer van1961: Sister salvation. Het tempo en instrumentarium zijn anders en het is in vierkwartsmaat (de Sonowaltz is 3/4 – de naam zegt het al, het is een wals). Maar de gelijkenis is groot. Hampton liet zich zelf weer inspireren door Blue Grass Groove van Julian ‘Cannonball Adderley’, van diens LP African Waltz (dat is overigens de Brandpunt tune) – ook daarin zit de Sonowaltz van PAMS verstopt. Vergelijk maar met de échte Sonowaltz (in split-track versie voor KNIN), het gaat binnenkort tóch weer regenenen:

BLUE GRASS GROOVE – JULIAN ‘CANNONBALL’ ADDERLEY & SISTER SALVATION – SLIDE HAMPTON & OCTET & SONOWALTZ – PAMS # 18 (KNIN SPLIT TRACK VERSION)

In de fotocollage: sessiefoto’s (dank aan pams.com) en van het doosje met de basistrack (dank aan Norman Barrington), op de foto met hondje: componist Euel Box, die in 1975 een Golden Globe kreeg voor zijn soundtrack Benji