26.000 x Gute Nacht Freunde als radiotune

40 jaar Gute Nacht Freunde - foto Hella Mey15.01.2015 – Gute Nacht Freunde was gisteren 26.000 keer gedraaid als tune van NOS Met het oog op morgen. Zanger Reinhard Mey bedankt op zijn website de makers van het radioprogramma voor het feit dat zijn lied Gute Nacht Freunde al 40 jaar de herkenningsmelodie van dat programma is. Vier zinnetjes uit het plaatje van Mey werden eind 1975 aan een instrumentale versie geplakt van het VARA Dansorkest o.l.v. Charlie Nederpelt. Tegenwoordig zijn de instrumentale delen van de tune speciaal gespeeld door het Metropole Orkest.
In het jubileumboek over 25 jaar ‘Mhoom’ (zoals het programma door de redactie wordt afgekort) staat over de tune te lezen: ‘Vanaf het moment dat het programma vorm kreeg, wist Oog-oprichter Kees Buurman dat het Reinhard Mey moest worden. ‘Gute Nacht, Freunde’ was in 1974 in Nederland niet echt een hit geweest, het bereikte een bescheiden 14de plaats’. Het was bedoeld – en dat staat niet in het boek – als Duitse inzending voor het Eurovisie songfestival van 1972 (uitgevoerd door Inga & Wolf), maar het overleefde de voorrondes niet eens. Dat maakte niet uit. Gute Nacht, Freunde ademde volgens Buurman precies de sfeer die hij met het late-night programma voor ogen had. Al meteen na de proefuitzending moest hij aan de NOS-leiding uitleggen waarom hij voor een Duitse zanger gekozen had. Dat lag vooral voor de oudere luisteraars heel gevoelig en de stroom brieven hield aan’.
Op de site van Mey staat sinds gisteren een foto van Hella Mey waarop Mey met een glas Champagne in de hand staat (bij ons rechts), met daarop de tekst 40 jaar Gute Nacht Freunde. (bron Allard van Gent en Spreekbuis)