De lachmachine van Charles Douglass én André van Duin


24.01.2023 – De naam Charles (Charley) Douglass zal niet iedereen iets zeggen (ons eerst ook niet). Maar zijn uitvinding en zijn werk kennen we in de hele wereld. De lach-doos (Laugh-box, Douglass noemde het de Laff-box). Een apparaat met knoppen die je kon indrukken. Elke aparte knop zette een bandje in beweging waarop gelach, geproest, gegierd of gegrinnikt te horen was. Het was een machinale vervanging van echt publiek Vanaf 1953 had Charles Douglass er werk mee voor vele, vele televisiesoaps, shows en andere programma’s, tot aan Cheers toe. De Laff-box is daarmee zonder twijfel een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse televisiehistorie.

André van Duin deed iets soortgelijks in Nederland in de Lach-of-ik-schiet-show. Daar startte hij de aparte lachjes in van ‘gewone’ carts, waarmee ook jingles werden afgespeeld. Als de show eenmaal af was, moest André nog een dagje “inlachen”, zoals hij dat zelf noemt. Dat gebeurde meestal op donderdag.

De mijnheer in deze video (uit de Amerikaanse versie van Tussen kunst en kitsch) heeft ooit voor 650 dollar en 1000 Dollar reparatiekosten de unieke Laff-box gekocht. Nu is-ie 10.000 Dollar waard, de video is uit 2010. Dat zal intussen dus wel meer geworden zijn. Als-ie te koop komt, hebben wij wel interesse en houden we een crowdfunding. Wie op YoutTube zoekt naar Laff Box, komt mooie video’s tegen, zoals deze over de Laff Box uit de jaren ’80.