Selfop-tafel Hilversum III (1971) loopt weer als een lier

De dj-tafel toen, in de eerste week van de echte opstelling in het muziekpaviljoen. (Beeld & Geluid)

18.09.2021 – Hulde, de eerste mono-tafel van Hilversum III, die jaren in de kelders stond bij Beeld & Geluid, is volledig gereviseerd en doet het weer. En te zien tijdens de Dutch Media Week, die op 30 september van start gaat. Dennis van Benthem (chef radiotechniek bij de NPO) en Niels Zack (geridderd vrijwilliger van Beeld & Geluid) kregen het ding weer aan de praat. Goed zo! Dit soort werk valt niet genoeg te prijzen. Wij, als hoeders van tunes en jingles, begrijpen die inspanningen als geen ander. De tafel werd in 1971 in gebruik genomen, met de nieuwe installatie konden de dj’s zelf hun platen en jingles starten, een gekoesterde wens. Self-op heette dat in het vak, self operation. Herman Stok (VARA) test hier de apparatuur uit. Tijdens de Dutch Mediaweek is de monotafel, samen met het stereo-exemplaar werkend te zien in winkelpassage de Gooische brink. Programma’-makers kúnnen niet wachten om daar programmaatjes mee te maken. De tafel, nu dus exact 50 jaar oud, werd gepresenteerd op de Firato. Dat de nieuwe jinglemachines náást de presentator stonden, die zich dus altijd half moest omdraaien om ze te vullen, was in ontwerp misschien niet heel handig.

Herman Stok (VARA) probeert de knopjes uit.
En er kwamen jinglemachines, nóg een gekoesterde wens. (hier met een extra grote cart).
Hier ligt er – ter voorbereiding van de Media Week – eentje op z’n zij met de darmen eruit.
Niels (links) en Dennis bij Beeld & Geluid in Hilversum.