Tourflits jingle viert jubileum

17.07.2021 – Vandaag, precies 40 jaar geleden, werd-ie voor het eerst uitgezonden: de Tourflits jingle. Bedacht om de live verslagen bij radio Tour de France op een goeie radiomanier in te leiden. De tourflits-jingle beleefde veel schijngestalten van de maan in de eerste tien jaar jaar. Vooral met gesproken versies. In 1981 kwam er een ‘echte’ gezongen versie’, de Tourflitsjingle in een pakket dat Eddie Ouwens en Cees Stolk hadden geschreven. Die jingle is nu een klassieker. Vroeger mocht je na 40 jaar trouwe dienst gewoon naar huis met een gouden handdruk en een afscheidslied op rijm van de collega’s. Maar de jingle zal nog wel een tijdje blijven, hij hoort er net zo bij als al dat gefiets zelf, over de cols van de eerste, de tweede of de derde categorie. De vernieuwingszucht bij Radio Tour de France lijkt voorgoed gedaan. In de eerste jaren was het allemaal fris en vernieuwd vernieuwend. En vooral een stiekeme manier om in het verzuilde vergader-Hilversum op de werkvloer lekker met ‘medewerkers van alle gezindten horizontale radio te maken. Toen nog hét toverwoord. Nu staat het programma helaas al jaren stil. De medewerkers veranderden weliswaar, de aanpak bleef identiek, van de draaiboeken werden doorslagjes gemaakt. Als je fragmenten van uitzendingen uit 1999, 2007 en 2019 aan elkaar zou plakken zou het moeilijk zijn om de lassen te ontdekken. Jammer hoor, pas het eens aan, NOS! Behalve de tourjingle dan, die zichzelf heeft vrijgevochten. De geschiedenis van de jingle wordt verteld door Hans Hogendoorn, ooit de laatste track op een Tour-CD van het Genootschap Radiojingles en de NOS – en HIER te horen. Ook leuk is wat gepiel met de masterband, door steeds wat sporen weg te halen, pas dan hoor je hoe GOED het is. Hoor dat HIER.

Het Tour team in 1978. Noem de medewerkers en kleur de plaatjes.