Wie zongen de jingle “Hilversum III, Felix… Meur-ders” ?

29.05.2020 – Wie is er als tiener niet groot mee geworden? Met de jingle “Hilversum III, Felix… Meur-ders” ? Wereldberoemd-in-Nederland, kun je wel zeggen.
Jarenlang hebben we niet geweten wie die jingle hebben gezongen. De naam van de zangeres hadden we al wel min of meer in beeld, maar van de zanger nog niet. Tot nu. Dankzij producer en radiomaker Rolf Kroes. Dit is wat hij ons desgevraagd mailde:

Felix Meurders, foto Beeld en Geluid

“Ik moest diep in mijn niet zo jonge geheugen graven voordat ik me iets kon herinneren van het maken van de betreffende jingle. Het was denk ik een van de eerste gezongen jingles op Hilversum 3. Felix en ik hadden toen al menig pakket van PAMS gehoord en wilden ook iets in die richting proberen. Gezongen jingles ‘buiten de deur’ laten maken was toen ondenkbaar, want kostte geld, dat er toen ook niet was. Jingles werden in die tijd (begin jaren ’70) dikwijls gemaakt met bezoekers die toevallig in de studio waren. Zo ook met deze jingle. Job Zomer, de oprichter van Munich Records, (zie hieronder in apart kader, red) kenden Felix en ik omdat hij regelmatig zijn materiaal kwam pluggen. Volgens mij managede hij ook Anneke Konings. In ieder geval voorspelde hij  haar een grote toekomst. Toen we onze wekelijkse jingles maakten waren ze allebei in de studio .”

Hilversum III, Felix… Meur-ders – Anneke Konings en Job Zomer

“Deze jingle is denk ik min of meer spontaan ontstaan. Er zijn meerdere stemmen te horen. Om te beginnen Anneke die volgens mij verschillende partijen zong. Dat gebeurde toen nog door met de recorders te ‘pingpongen’. (In een gewone productiestudio stond geen meersporenmachine.) Dus Anneke zong een partij in, die werd gekopieerd naar machine 2 waarbij Anneke een tweede partij zong, Dat werd weer gekopieerd naar machine 1 met een derde partij etc., totdat de ruis te erg werd. Wat Felix en ik in de PAMS jingles bewonderden was de basstem in hun jingles, waardoor de ‘onderkant’ een extra gewicht kreeg. Zo’n lage stem is ook in deze jingle te horen en hij is van Job Zomer, die behoorlijk muzikaal was en dezelfde omvang had als Luciano Pavarotti.  Ik denk dat ze er geen cent voor gekregen hebben. Wat een verhaal over een jingle van 4 seconden! “

Job Zomer, foto de Volkskrant en Jazzmasters
Anneke Konings – rond 1970
Anneke Konings, die zich tegenwoordig Anna noemt

Job Zomer was muziekproducer, radioprogrammamaker, muzikant en directeur van het platenlabel Munich Records, zo lezen we op Wikipedia. Zomer kocht in 1972 de platenzaak Munnickendam Groothandel in Amsterdam. Hij veranderde de naam in Munich Records en begon zo een klein jazzlabel. Dat groeide in de loop der jaren uit tot een in jazz en rootsmuziek gespecialiseerde platenmaatschappij met een grote distributietak. Hij stond ook aan de wieg van het kleine folklabel Stoof in de jaren zeventig, dat de eerste elpee van Gerard van Maasakkers uitbracht.
Job Zomer is in 2006 overleden op 68-jarige leeftijd.

Job Zomer