Koop lokaal, dat is fenomenaal

20.05.2020 – “Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar!” Met deze nationalistische slogan wilde de Vereniging Nederlands Fabrikaat in een reclamecampagne in de jaren ’30 van de vorige eeuw burgers stimuleren om producten van eigen bodem te kopen. Dit in navolging van de Amerikanen, die in 1933 de zogenaamde “Buy American Act” invoerden.

Toen: Koopt Nederlandsche waar, nu weer actueel: Koop lokaal, dat is fenomenaal


In deze coronatijd is die Nederlandse slogan opnieuw actueel. De slogan wordt inmiddels dan ook opnieuw gehoord. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. Zo heeft het jinglebedrijf (en meer) Brandy in Brussel recent een Vlaamse versie opgenomen: “Koop lokaal, dat is fenomenaal!” De oproep wordt uitgezonden door 5 nationale omroepen in Vlaanderen. De jingle is bij Brandy ingezongen door Raf Van Brussel (Joe) en Maureen Vanherberghen (Qmusic & Ketnet), beiden zingen én presenteren zij.

Diederik Decraene, managing director bij Brandy, zegt in een persbericht dit over de jingle: “Wij mogen al jaren sonic branding produceren voor Vlaamse media en ondernemingen. En nu die door een moeilijke periode gaan, wilden we ze op onze manier een duwtje geven”, aldus Decraene. De minisong kun je horen op de Vlaamse Radio 2, Studio Brussel, Qmusic, Joe en Topradio, én HIER via Jingleweb.