Maker Top 40 tune 100 jaar en 100 dagen oud


Sid Ramin - A life in music - Still uit video Overture02.05.2019 – Sid Ramin is in Nederland ‘wereldberoemd’ geworden dankzij zijn bewerking van de Blue Tango. Die uitvoering is sinds de start in 1965 de tune van de Top 40, tot op de dag van vandaag.
Sid Ramin en zijn vrouw Gloria Breit - Still uit video OvertureSidney Norton Ramin werd geboren op 22 januari 1919 in Boston, Massachusetts. hij is vandaag dus precies 100 jaar en 100 dagen oud. (Euh, eerlijk gezegd waren wij zijn 100e verjaardag vergeten…)

Levensloop
Hij trouwde in 1949 met ene Gloria Breit, zangeres en model. Zij kregen samen 1 kind: Ronald “Ron” Ramin, die ook werkt als componist en beroemde TV-tunes schreef.
Sid Ramin componeerde in zijn leven veel muziek voor televisie, films, en theater. Daaronder bijvoorbeeld de muziek voor het TV-programma “Smile, you’re on Candid Camera”, dat wij hier kennen als Poets of Bananasplit.
Met de écht wereldberoemde Leonard Bernstein werkte hij mee aan de orchestratie van de muziek voor de West Side Story. Hij schreef ook de bekende hit “Music to Watch Girls By”, voor Tab Diet Cola en componeerde ook de commercials Come Alive! en Hé Hé Pepsi voor Pepsi Cola. In de uitvoering van The Bob Crewe Generation uit 1967 was Music to Watch Girls By de tune van Kletskop met Annette van Trigt op Hilversum 2 bij Veronica.

Blue Tango
164 Ramin, Sid - Big band sound of 01De Blue Tango is niet van de hand van Ramin. Leroy Anderson schreef dit tangonummer. Maar Ramin maakte er een bewerking van. Of eigenlijk twee. De eerste keer al in 1960 – maar dat is een slome versie van het nummer. De tweede versie komt uit 1963 en is te vinden op de lp Sid Ramin and his orchestra – The big band sound of Sid Ramin (RCA/Victor LPM 2716). Wie hem vindt wacht meestal een teleurstelling. In Europa is de lp vooral in mono uitgebracht.

Gemist inkomsten
Sid Ramin - bron FacebookSid Ramin wist tot 2006 niet dat dit tussendoortje op een album vol filmmuziek in Nederland zo bekend was geworden. Jammer ook, want auteursrechten voor het jarenlange tunesgebruik heeft hij nooit ontvangen. “Dat was natuurlijk omdat Blue Tango wordt toegeschreven aan Leroy Anderson’, schrijft hij. “Maar diens melodie komt pas na 70 seconden. De inleiding van het nummer en het outro zijn mijn eigen arrangementen.” De ironie wil dat juist díe delen voor de tune zijn gebruikt, terwijl Leroy Anderson en zijn rustige tussenstuk werden weggeknipt. “Had ik dat nou maar als twee aparte delen laten registreren, dan was er niets aan de hand geweest. Ik zal zal dat nog lang betreuren”, zo liet hij ons desgevraagd weten.

Sid Ramin 2 - Fragment uit video Film Music FoundationIn 2013 had Paul Schwendener een interview met Sid Ramin namens de The Film Music Foundation. In de film legt de sympathieke Ramin onder meer het (veel bediscussieerde) verschil uit tussen een arrangeur en een orchestrator. En hij vertelt over zijn ontmoeting op 12-jarige leeftijd met de 5 maanden oudere Lenny (Leonard) Bernstein. Sid Ramin was bij het opnemen van de video 93 jaar oud.
Op Youtube staat ook een korte montage van zijn bekendste tunes.