Only the sun … Radio Bahama’s

06.06.2018 – Nu het zo heerlijk snitheet weer is, leek het ons leuk om een artikel te schrijven over … Radio Bahama’s. De Bahama’s, die er zelfs op luchtfoto’s hartverscheurend mooi uit zien. Het is een archipel (eilandengroep) van 700 eilanden en 2.000 zand- of koraalplaten, die ligt in de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Amerikaanse staat Florida, ten noorden van Cuba en Haïti. Officieel is de naam Het Gemenebest van de Bahama’s. Het is een onafhankelijk, Engelstalig land in het Caraïbisch gebied. De naam is afgeleid van het Spaans Baja Mar (= ondiepe zee). Tot zover de toeristische informatie van Wikipedia.
Radio Bahama’s – ZNS 1 – bestelde in de jaren ’60 jingles bij het fameuze jinglebedrijf PAMS in Dallas. Er werd een handvol custom jingles gezongen, een paar acapella’s, en er werd een eveneens handvol nieuwsjingles op synthesizer geleverd. Het custompakket heette officieel Radio Bahama’s – Nassau, naar de hoofdstad van de eilandengroep. Op de jingles is hoorbaar een hoofdrol weggelegd voor de bongo’s, wat de jingles een hoog zonnig karakter meegeeft. Ze zijn zowel ingezongen voor Nassau als ook voor de 2e stad van het eiland, New Providence.
Enkele cuts uit deze serie verschenen ook op de 4-elpee-box “The world of medium wave radio stations”, uitgekomen bij Jumbo Records in 1977. Je weet wellicht wel, de elpee met de openklaphoes vol met radiostickers. Die 4 elpees bevatten jingles van over de hele wereld, en ook van Radio Bahama’s dus. De hele set kwam uit op de CD Around the world van Ken R. De vrolijkste jingles vinden wij “Only the sun covers the Bahama’s better than Radio Bahama’s”, die in enkele uitvoeringen te horen is in de set. Luister naar een special Jingleweb-demo. Op de bovenste foto zie je rechts trouwens mijn Jingleweb-collega Jelle.