Detailfoto van unieke speeldoos Idzerda

02.05.2018 – Op 6 november 2019 bestaat radio 100 jaar. In aanloop naar dit bijzondere jubileum presenteert het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid een aantal online tentoonstellingen op het internetplatform Google Arts and Culture. De eerste expositie is gewijd aan radio- en omroeppionier van het eerste uur Hans Idzerda. In relatieve stilte staat daarmee sinds enige tijd de speeldoos van radiopionier Idzerda online. Een zeer gedetailleerde foto laat het speeldoosje zien.
Op 19 november 1919 werd het speeldoosje gebruikt aan het begin van de eerste aangekondigde radio-uitzendingen ooit, gemaakt vanuit het huis van Hanso Schotanus à Steringa Idzerda aan aan de Beukstraat 8-10 in Den Haag. Deze eerste radioproefuitzending geldt als het begin van de moderne omroep in Nederland. Het melodietje Die Dollarprinzessin op deze speeldoos geldt daarmee als de eerste radiotune op de Nederlandse radio.
Lees ook een eerder artikel dat wij schreven over het teruggevonden speeldoosje.