Z100 bestaat 35 jaar. De jingles ook.

20.01.2018 – Jingle- en radiofan Rego Meijer tipte ons, dat er een mooie montage van jingles is gemaakt van het station Z100, zeg maar de Radio 538 van New York.
Z100 bestaat dit jaar 35 jaar. Zeggen ze. Maar eigenlijk bestaat het station al veel langer. Het is maar hoe je het bekijkt. Het radiostation heeft nogal wat namen en formats gehad sinds het begin van de jaren ‘40 van de vorige eeuw. De namen zullen we je besparen (want zijn allemaal 4-letterige call-letters), maar de formats zijn gemakkelijker te beschrijven. Het eerste format van jarenlang easy listening, oftewel liftmuziek. En dan nog wel de slapste versie daarvan; instrumentale versies van bekende hits, voorzien van soft vocals. Toen heette het station nog “WVNJoy”. De zenders stonden destijds nog langs de snelweg State Route 10 in Livingston, New Jersey. Van easy listening via jazz en country muziek richtte het station zich uiteindelijk op de meer pop georiënteerde muziekstijlen. De zenders stonden toen al “on the top of the Empire State Building”. En toen ontstonden er plannen om er aan Top 40 station van te maken.

Scott Shannon (L) van Z100 (foto: Frank Foti)
Scott Shannon (L) van Z100 (foto: Frank Foti)

Op 1 augustus 1983 werd het station (opnieuw) verkocht. In die nacht stopte de zender om 00.00 uur. Om 06.08 uur keerde het terug als WHTZ met zenderbaas Scott Shannon (rechts op de foto). En de rest is historie, zullen we maar zeggen. En inderdaad; 1983 is dit jaar 35 jaar geleden. En het jaar is nog niet begonnen, of de eerste herdenkingsopnamen zijn al een feit.
De eerste 2 platen die werden gedraaid waren “Eye of the Tiger” van Survivor, en “America” door Neil Diamond. Later in die maand augustus van 1983 zou het station zich Z100 gaan noemen.
Nou, genoeg radiogeschiedenis (bron: Wikipedia). De montage van 35 jaar Z100 jingles kun je hier horen. En Rego; bedankt voor je tip.