Waarom de Veronica studio van 1989 is nagebouwd

15.01.2018 – Dit hier zijn (vanaf links gezien) Joris Strootman, Dennis van Benthem en Joop Wessels. Achter hen staat een bijzondere studio, een replica van de radiostudio waarmee Veronica zich in 1989 van de NOB-strakheid verloste. De jocks wilden namelijk een studio waarin zo konden staan (om de longen alle ruimte te geven en zo optimaal Veraaunicaaaa te kunnen roepen). Ze wilden ‘middenin de studio staan, als in een cabine”, een beetje naar voorbeeld hoe ze het deden bij Z100 in New York. Stukje bij beetje heeft dit drietal de apparatuur bij elkaar gekocht waarmee Veronica destijds werkte en waarmee ze op de volle vrijdag zulke indrukwekkende luistercijfers wist te halen. De studio staat op een plek in Twente die we niet met name noemen (om verzamelaars met al te losse handjes geen kans te geven). Bijna alles doet het weer en dit drietal heeft er enorm veel genoegen in om alles nog verder te verbeteren. De draaitafels van EMT zaten bijvoorbeeld in een beschermend huisje van plexiglas, om maar wat te noemen. ,,Komt nog!” – roepen ze. Het meubel zelf deed eerder dienst bij Europa-Radio, waarmee Veronica in 1988 al eens probeerde buiten de lijntjes te kleuren van het omroepbestel. De replica is zo goed gelukt, dat je radiohart zich meteen opent. Bij anderen is dat al niet minder: Jeroen van Inkel was al eens op bezoek, Erik de Zwart ook. Radio 2 zond in september een hele dag uit met de apparatuur (‘de jingles klonken nóg beter’ – mailt directeur Jurre Bosman enthousiast) en deze maand was Ice Radio er te gast – Hans Hogendoorn bijvoorbeeld. Die mocht zijn naam op de ‘wall of fame’ schrijven en ook Jingleweb mocht dit weekeinde een krabbel achterlaten. En zoals dat dan gaat: iedereen vindt het zo leuk dat dit Twentse trio van alles en nog wat toegeschoven krijgt. Ad Bouman gaf zijn bakjes met floppy’s (want eens stonden daar de jingles allemaal op en was het heel erg modern) en ook Jeroen van Inkel liet stapeltjes van zijn masterjingles achter. In Twente wordt de studio binnenkort afgebroken, want de ruimte waarin alle spullen staan is voor iets anders nodig. Let op dus: dit is HET ideale object voor een toekomstig Popmuseum in Nederland, zoals Rockart al een studio heeft van Veronica uit de zeezenderdagen. Alles werkt, de dj’s van weleer doen er maar wat graag programma’s op en dat is een gouden combinatie. Wie weet is het wat als KINK ooit uit de eigen as herrijst. Dennis van Benthem vond de studio zo inspirerend dat hij bij de NOB ging werken, de twee anderen hoorden de magie aan het einde van het proces: uit de luidspreker van de eigen radio. De foto’s vertellen het hele verhaal, en helemaal onderaan staat de originele Veronicastudio zelf – vergelijk zelf maar eens