Tobi Rix overleden (97)

Toby Rix 1972 007

Tunes - Tobi Rix 00520.12.2017 – Tobi Rix is overleden, de man die befaamd werd met zijn muziek op de Tunes - Tobi Rix 002Toeterix, een samenstel van autotoeters, sirenes en koebellen. In de jaren vijftig en zestig beleefde hij z’n hoogtijdagen, er is geen feesttent of zaal geweest in het land waar Rix (echte naam: Tobias Lacunes) in het schnabbelcircuit niet een keer is neergestreken. Aardige man bovendien, we zochten hem eens op in het bescheiden tussenhuisje dat hij in Lelystad bewoonde. Bij het voorstellen naast de kapstok zei hij: wablief!?? Hij was nogal doof, en dat kwam omdat hij avond aan avond bij z’n rechteroor een revolver af schoot, het was onderdeel van z’n act. Hij baseerde de optredens op wat Spike Jones deed en vertelde dat hij achterover viel toen hij de radioster voor het eerst op film zag, die was helemaal niet in z’n eentje – zoals hij jaren dacht – maar met een heel orkest. Dat Tobi (of Toby, of Tobie, zijn naam werd op verschillende manieren geschreven) in zijn eentje de toeterix bespeelde maakte het natuurlijk in de feestzaal extra leuk – KIJK naar dit filmpje van een optreden in Parijs. Toen zijn instrument in 1964 verloren ging werd hij bedolven onder nieuwe toeters en sirenes, dat moest ook: hij had er een boel nodig om een paar octaven met die losse toeters te kunnen spelen. In jingleland kwam hij ook nog wel eens voorbij, want die rare plaatjes met dito geluiden deden het natuurlijk prima op jingletjes, hieronder een jingle die Will Luikinga met z’n Harry jaren op Veronica gebruikte, uit Heer in ’t Verkeer: Maar net zo gemakkelijk speelde Rix BACH. Hij was ons dierbaar!

Tunes - Tobi Rix 001