Hoe Noordzee jingles uit Orlando pikte

WLOF 1970

De Tandberg jinglemachine van RNI

Gwinsound-doosje-groot16.09.2017 – We kregen er weer eens een vraag over: hoe Noordzee - Mebo II - Luchtfoto 012kwam Radio Northsea International aan die prachtige jingles waarmee ze in 1970 van wal staken. Ze stonden als een huis, maar waar kwamen ze vandaan? Dat antwoord is slechts half te geven. De jingles werden ingezongen op een gejatte band voor het station dat ze in werkelijkheid had besteld: 95 WLOF in Orlando Florida, ze werden gemaakt door Tommy Gwin met zijn Gwinsound in Dallas en hij nummerde ze naar de pakketten die hij eerder had gemaakt: Gwin # 9 WLOF. De stationsnaam werd eruit geknipt en op overgebleven delen zong een koortje R-N-I of Radio Northsea, in Nederland klonk dat best mooi, maar in Engelse oren was ze toegevoegde zang toch wel heel erg Nederlands. De jingles werden geschreven door Tom Merriman, later van TM, één van de beste jinglemaatschappijen ooit. Hij deed ook jingles die de TROS en Veronica (Dit is Veroooonica) later intensief gebruikten. Luister naar een vergelijking van de Noordzee versies en de originelen voor WLOF. En naar de instrumentalen, de eerste cut wordt afgeteld door Merriman. De oorsprong van de Nederlandse zang is ongewis. Toegevoegd in de Soundpush, door Robbie Dale, die er zijn plaatje Soul Mama had opgenomen en met de sessiesingers nog even doorging, zegt iemand die dat best weten kan. Is dat zo, Robbie? ”I can’t recall, I’m sorry”, mailt hij net terug. Wie het wel weet mag het zeggen.