En de jinglemuziek komt van Marillion

Nationale hitparade logoMarillion21.02.2017 – Ach, we hebben het verhaal al zo vaak verteld en geschreven: creatieve programmamakers maakten en maken heel veel jingles gewoon op basis van een stukje muziek van de een of andere single of van een of ander album. In het slechte geval wordt een stukje begin en einde aan elkaar geplakt, vaak wordt ook nóg creatiever geknipt wen geplakt.
Hans Hogendoorn (zenderstem, radiomaker, promomaker, DJ) beheerst al deze vormen van productie, vroeger gemaakt in een Hilversumse NOS-, VARA of Noordzee-studio, tegenwoordig vaak thuis in zijn eigen studio.
In onze nimmer aflatende zoektocht naar de herkomst van jinglemuziek zijn we onlangs op een mooi voorbeeld gestuit uit het omvangrijke Hans Hogendoorn-jinglereportoire. In dit geval een jingle voor De Nationale Hitparade, in de jaren ’70 en ’80 gepresenteerd door Felix Meurders, en Felix Meurdersmet als uniek element het gegeven dat de platen helemaal werden gedraaid, van begin tot eind, niet ingekort, het intro niet ingesproken, en het einde echt tot het einde inclusief fade out of staand slot. Nuttig voor de luisteraars, die toen maar wat graag de plaatjes van de radio opnamen met een cassette- of bandrecorder.
De muziek voor deze jingle komt van Marillion, een Britse progressieve rockband. Marillion werd in 1979 opgericht als Silmarillion, genoemd naar het boek The Silmarillion van schrijver Tolkien. Om rechtenproblemen te omzeilen werd de naam een jaar later gewijzigd in Marillion. De twee single van de band heette He knows you know, en uit het midden en eindje werd de jingle gefabriceerd.