Van tekstschrijver tot jinglemaker

tekening-ken-r-kaalken-r26.12.2016 – Ken R. Deutsch. Jingleverzamelaar, DJ, tekstschrijver, columnist en later producent van jingles. In 1977 begon hij zijn eigen jinglebedrijf: Ken R. Music., in 1980 omgedoopt tot Ken R. Inc. Hij werkte vanuit een gebouw in Toledo, Ohio, waar hij de instrumentale tracks opnam. De jingles liet hij inzingen in bevriende studio’s in Dallas, zoals die van JAM-baas Jon Wolfert.
In 1980 kon hij de failliete bandenboedel kopen van het legendarische jinglebedrijf PAMS: 3500 originele banden met de fameuze jingles uit de jaren ’60 en een beetje ’70. Toen hij aan het digitaliseren sloeg, bleek het te gaan om 400 DAT’s van 2 uur elk.
Ook sloot hij in die jaren contracten af met Anita Kerr, Johnny Mann, TM, CRC, Futursonic, Spot jingles, Pepper Tanner en andere jinglebedrijven, waarvan een deel blij was dat er überhaupt iemand in hun werk was geïnteresseerd. Ook al dat werk digitaliseerde hij nauwgezet.
kenrllcworldhq2000ken-r-pand-1803-madison-ave-toledo-2016-4Dit alles resulteerde in een reeks van meer dan 500 CD’s met jingles van alle eerder genoemde bedrijven. Tussen najaar 1996 en mei 2005 verkocht hij vele exemplaren van de CD’s aan zo´n 1200 vaste klanten over de hele wereld met één gemeenschappelijk gekte: jingles. Ook koffiemokken, T-shirts en andere jinglegadgets gingen over de digitale toonbank.
In mei 2005 kondigde Ken zijn jinglepensioen aan. Dat deed hij – natuurlijk – met een jingle. ken-r-pand-1803-madison-ave-toledo-2016-2En geen slechte ook, dat was zijn stand te na. De titel: “It’s been great!“. Gezongen op een geweldige PAMS-track.
En hoe het met het hoofdkwartier van Ken R. in Toledo aan de Madison Avenue gaat? Wel, kijk zelf. Links het gebouw in 2005 (toen Ken R het verliet), daarnaast in 2016, hier rechts de situatie vanuit de lucht (foto’s Google.). Het pand is als enige in het blok behouden gebleven. Dat is goed te zien als je klikt op de foto om deze te vergroten. Eén zuchtje oostenwind, en een gewiekste projectontwikkelaar kan het hele blok opnieuw bebouwen met peperdure panden. Zonder jinglestudio, dat dan weer wel…