Wat bindt Toots Thielemans, Quincy Jones en het Metropole ?

Quincy Jones25.08.2016 – Wat bindt de maandag overleden Jean ‘Toots’ Thielemans, Quincy Jones en het Metropole Orkest? Antwoord: onder meer Chump Change, de tune van NOS Langs de Lijn. Maandag speelde het Metropole Orkest op editie 49 van The Proms in de Londense Royal Albert Hall. Uitgezonden door BBC Radio 3. Quincy Jones elpeeEn daar werd ook Chump Change ten gehore gebracht.
TootsPas op het einde van het concert laat Quincy Jones (83) zich zien. Maar ook in de afterparty, waar onder meer Michael Caine, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet bij aanwezig zijn. “Weggezonken in een leren fauteuil schudt Jones wat handen en laat zich gewillig fotograferen”, schrijft de Volkskrant. Toots Thielemans komt ook ter sprake: ‘We waren zo’n vijftig jaar bevriend’, zegt Jones. ‘We belden ook best vaak, dan vroeg ik altijd of hij Eyes of Love wilde fluiten, daar vrolijkte ik telkens weer van op.’ Even is het stil en dan: ‘Dat nummer betekende net als Toots zelf echt veel voor me. Hij hielp me aan mijn eerste Academy-nominaties. Echt een groot verlies.’ Wie de live versie van Chump Change wil horen, klikt hier.
En wat heeft nu het Metropole Orkest eigenlijk met die tune te maken? Dat speelt sinds enkele jaren de nieuwe versie van de Langs de Lijn tune op Radio 1. Niet dat we dat echt een vooruitgang vinden (terwijl we toch een fan van het Metropole zijn), maar toch…