Voor ons freaks gaat geen zee te hoog

meeuwen27.06.2015 – Wie zichzelf een freak (of liever: fijnproever) noemt, kan blijven lezen. Wie afhaakt bij al te verregaande details, kan beter morgen weer kijken naar een ander bericht. De reden? De zeemeeuwen van zeezender Radio Veronica. Zeker; eerder hebben we terecht vastgesteld dat piraat Veronica elke gelegenheid te baat nam oom zeemeeuwen te laten horen, en dat de makers (Ad Bouman en de zijnen) deze onomstotelijk haalde van een reeks Omega geluiden LP’s. Om concreet te zijn, zie onze eerdere berichtgeving hierover.
ScreenHunter_421 May. 26 20.43
Op minimaal één cruciale plek kan worden vastgesteld dat dit echter niet het geval is, en wel bij de vaak gebruikte opener van het nieuws. De muziek die daarbij hoort is van Frank Chacksfield (Dragnet en Rawhide, beiden TV-series), maar de meeuwen komen niet van de eerder genoemde Omega elpee. Waar dan wel van? Radiofan Niels Zack wist de vraag te beantwoorden: van de Britse persing van Procul Harums ‘A salty dog’ uit 1969. Luister naar het outro op 4:27 en vergelijk het met de jingle, en zie: Niels Zack heeft gelijk. Je hoort dan ineens het muzikale eindje van Procol Harum aan het begin van de jingle. Bedankt, Niels! En wie wil zien hoe je ‘A salty dog’ zelf op de piano speelt, kan HIER zijn of haar hart ophalen. Leuk hoor. En tot slot: luister hier naar de speciale Jingleweb stereo-remake van de jingle.